Polévka zeleninová kyselá

 

6 porcí

 

Vývar:

 

3 l studené vody

vydlabaný vnitřek + semena z japonské dýně

ev. další zelenina na vývar

2 cibule

4 stroužky česneku

2 bobkové listy

 

Zeleninu zalijeme vodou, vaříme pomalým varem min. 20 minut

 

Do slitého vývaru dáme:

 

1 velkou kedlubnu

2 velké mrkve

1/4 kg fazolových lusků

vše nakrájené

+

čajovou lžičku nori vloček

čajovou lžičku mořské soli

2 čajové lžičky horalky - mleté sušené zeleniny

čajovou lžičku polévkového koření

2 polévkové lžíce sezamového oleje

+

3 hrsti ovesných vloček

2 dobrušské párečky nakrájené na kolečka

 

vaříme 20 – 30 minut

 

Vypneme var a přidáme:

 

1 tofunézu

3 lžíce umeocta

2 hrsti nasekaného kopru

 

 

 

Dýňová či cuketová zabijačka

 

6 porcí

 

1/2 velké cukety

nebo

menší japonská dýně

 

i se středem a jádry, pokud jsou měkké, nezralé, jinak vydlabat

na větší kusy

 

4 velké cibule – na půlměsíčky

 

4 střední mrkve – na tenčí kolečka

 

6 velkých brambor – na půlměsíčky

 

4 rajčata

 

2 balení smaženého tempehu nebo 2 tofu salámky nebo 1 balíček bílého tofu (i bylinkového, s řasou, zeleninového)

na kostičky – lehce osmažit zvlášť na oleji

 

nať libečku, saturejky, petrželky, celeru, bazalky – dle chuti a možností

 

bylinný pepř – 4 čajové lžičky

 

2 lžičky mořské soli

 

4 lžíce sojové omáčky

 

10 lžic oleje – sezamový a rýžový

 

Vše smícháme, dáme do olejem vymazaného pekáče zapéct. Mám velký, hluboký, těžký, nerezový pekáč, který se pomalu rozpaluje.

 

Pekla jsem1/2 hodiny bez pokličky na 250 stupňů – v elektrické troubě, potom

jsem pekáč promíchala, přikryla pokličkou a pekla 2-3 hodiny na 220 st.

Můžete dusit na pánvi na sporáku nebo dát v tenčí vrstvě na plech, zkrátí se doba přípravy.

 

K tomu: zeleninový salát

kyselá okurka

 

Lze kombinovat např. i s celerem, paprikou, fazolovými lusky, ...


 

Čočku, mungo, pšenici, .... klíčím takto:

Pokud chci jíst semínka jen syrová, tak na den počítám s 1 - 2 
polévkovými lžícemi naklíčených semen na osobu. Pro 2 osoby tedy stačí 4 
polévkové lžíce.

Semena dám do zavařovací lahve - mně vyhovuje 0,7 l a napustím na ně 
vodu tak, aby byla zcela ponořená - stejně, jako je namáčíme před 
vařením. Přes hrdlo lahve položím široké obinadlo a upevním ho gumičkou 
- mám sítko.
Namáčím je alespoň 8 hodin.

Poté vodu zcedím, semena jsou pouze vlhká, ale nejsou zalitá vodou a 
nechám je stát buď na světle nebo beze světla a semena klíčí.

Semena je nutné proplachovat minimálně 2x denně. U pšenice raději i 3x, 
je-li to možné. Semena během klíčení vylučují zplodiny, hrozí plísně, ...

Semena jsou naklíčená, když je klíček velký jako semeno.

Většinou tuto dávku nesníme za jeden den, takže zbylá semínka dám do 
ledničky. Vydrží tam asi 3 dny, je nutné je alespoň 1x denně proplachovat.